با توجّه به میزان استفادهی بالای اقشار مختلف جامعه از رسانههای موجود و با در نظر گرفتن آسیبهایی که بدین واسطه در کمین کودکان و نوجوانان قرار گرفته است، کلاس "سواد رسانهای" به عنوان یکی از ضروریات دانشآموزان در قالب "آموزش زندگی محور" در دبستان پارسا مدّ نظر قرار گرفت.
"سواد رسانه ای" عبارت است از: داشتن تواناییهایی برای دستیابی، تحلیل، ارزیابی و خلق همهی انواع پیامهای رسانهای. در این درس سعی میشود تا دانشآموزان عزیز شیوه های اثرگذاری در انواع رسانهها را بشناسند و همچنین با چگونگی و میزان استفاده از آنها آشنا شوند.
تابستانی که گذشت، اوّلین تجربهی مؤسّسهی پارسا در برگزاری کلاس "سوادرسانهای" محقّق گشت و در آن، علاوه بر اینکه یادگیری با شیوهی همیاری و همکاری دانشآموزان محقّق شد، در حوزه آموزش نیز گروهی از معلّمان با همکاری یکدیگر کلاس را اداره کردند.
پس از تجربهی خوبی که در تابستان از این کلاس به دست آوردیم، تصمیم بر آن شد تا در کارگاههای "عصرانه"، بخشی هم به این موضوع اختصاص داده شود تا دانشآموزان علاقمند بتوانند در این کارگاه حضور یابند و با موضوعات مختلفی که در حوزهی علوم ارتباطات مدّ نظر است، آشنا شوند.
از آنجا که در کارگاههای "عصرانه"، یادگیری تجربی از اهمّیّت ویژهای برخوردار است، در این کلاس نیز با هدف تولید و انتشار پیام رسانهای، این مهم دنبال میشود. دانشآموزان در تصویربرداری و اطّلاعرسانی برنامههای مدرسه به والدین گرامی دخیل هستند و همچنین با راهاندازی رادیوی اینترنتی، پیامهای صوتی خود را در حوزههای مختلف منتشر مینمایند.
اهداف آموزشی و تربیتی این کلاس عبارتند از:
- فهم چگونگی خلق معنا به واسطهی پیامهای رسانهای
- شناخت هویّت فرد تولیدکنندهی پیامهای رسانهای
- شناسایی هدف سازندهی پیام رسانهای در حوزهی باورها و رفتارهای مخاطب
- شناخت ابزارهای به کار گرفته شده توسّط سازندهی پیام در راستای اقناع مخاطبان
- تشخیص جانبداریها و اطّلاعات نادرست رسانهای
- ارزیابی پیامهای رسانهای بر اساس اعتقادات و ارزشهای شخصی
- تولید و انتشار پیامهای رسانهای
در این کارگاه، سعی میشود تا دانشآموزان با رسانههای مختلف اعم از مطبوعات، شبکههای اجتماعی، وبسایتها، سینما، رادیو، تلویزیون و... طبق اهداف ذکر شده در بالا، آشنایی نسبی پیدا کنند.