سامانه اداری
بازدید مجازی دبیرستان
بازدید مجازی دبستان
بازی های آموزشی پارابا
نشریه ی دانش آموزی
نرم افزار روانسنجی


خبرنامه>>
  نام:
  نام خانوادگی:
  رایانامه:

 

آخرین نظرات ثبت شده


شرح مقاله تاریخ ارسال مقاله: 1391/04/12 دفعات بازدید مقاله: 2723
چاپ
چرا فلفل دهان را می سوزاند؟
مرکز : .
حتماً شما نیز این تجربه را داشته‌اید که با خوردن فلفل، دهان و زبانتان بسوزد، اما آیا تا به‌حال توجهکردهاید که چرا این حس سوزش گرچه کاملاً واقعی است، ولی هیچ ردی از سوختگی مانند تاول برجا نمیگذارد؟ و حتی گاهی خوردن آب هم درمان آن نیست!...

چرا فلفل دهان را می سوزاند؟ 


حتماً شما نیز این تجربه را داشته‌اید که با خوردن فلفل، دهان و زبانتان بسوزد، اما آیا تا به‌حال توجهکردهاید که چرا این حس سوزش گرچه کاملاً واقعی است، ولی هیچ ردی از سوختگی مانند تاول برجا نمیگذارد؟ و حتی گاهی خوردن آب هم درمان آن نیست!...

فلفل 25 گونه متعدد دارد که پنجگونه آن مورد استفاده بشر است. این پنج‌گونه نیز به 140 نوع تقسیم می‌شود و اولین‌بار به‌وسیله هندی‌ها شناخته شد.

امروز فلفل، از پرمصرفترین سبزیهای جهان است و بهعنوان دارو و چاشنی غذا مورد استفاده قرار میگیرد. فلفل پس از جعفری، غنیترین منبع ویتامین C است.

دلیل ایجاد سوزش در دهان پس از خوردن فلفل، مولکولی به نام کاپسایسین (capsicin ) است.جالب است بدانید این مولکول به‌قدری قوی‌است که اگر یک‌گرم از آن را در یک ظرف10لیتری آب حل کنید، باز هم تندی خود را دارد.

چرا وقتی فلفل میخوریم احساس سوختگی میکنیم؟ پیش از پاسخ‌دادن به این سوال بهتر است بفهمیم مزه چیست و چگونه کار میکند!

سطح زبان مملو از پُرزهای چشایی است. هر پُرز حاوی جوانه‌های فراوانی است و هر جوانه دهها سلول حسی دارد که به مغز فرمان میفرستند. این سلولها روی سطح خود گیرندههایی دارند که شبیه به قفل هستند. شکل این قفلها با هم فرق میکند و هر کدام مسوول پذیرفتن یک نوع مزه است.

برخی نیز تنها به سردی و گرمی پاسخ میدهند. وقتی ما یک نوع غذا یا نوشیدنی مصرف میکنیم، مولکولهای غذا وارد قفل مربوط به خود میشود و سلولهای حسی، پیام مربوط به آن مزه را به مغز مخابره میکنند.

هرچه تعداد پیامهای مخابره‌شده بیشتر باشد، آن مزه را بهتر حس می‌کنید.
همانطور که گفته شد مولکولی به نام کاپسایسین مسبب بروز حس سوزش در فلفل است، اما نکته جالب اینجاست که قفل گیرنده این مولکول در سطح زبان، با قفل گیرنده حس گرما یکسان است، بنابراین سلولهای قفل با گرفتن این مولکول، حس داغی را به مغز مخابره می
کنند و مغز پیغام «خطر، آتش‌گرفتن» را به دهان ارسال می‌کند.

اگر توجه کرده باشید وقتی نعناع میخورید یا آدامس نعنایی میجوید حس سرما میکنید. مکانیسم مولکول نعناع هم مانند مولکول فلفل است.جالبتر آن‌که سلولهای حسی و قفلهای آنها تنها در سطح زبان وجود ندارند و در سطح بدن پخش هستند. به‌همین‌دلیل اگر فلفل را دور دهان یا روی پلک چشم بمالید، نیز همین احساس را ایجاد میکند، حتی اگر فلفل بسیار قوی باشد می‌تواند سبب التهاب پوست شود.

اگر پس از خوردن فلفل احساس سوختگی کردید، فراموش نکنید که خوردن آب درمان آن نیست، چون این مولکول در آب حل نمیشود؛ اما اگر مقداری شیر، ماست یا روغن بخورید به‌سرعت حس سوختگی و سوزش از بین میرود.

 

 





ثبت نظر بسته


ارسال به دوستان بسته

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت به
موسسه فرهنگی آموزشی پارسا تعلق دارد. استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و بهینه سازی:
معاونت تحقیق و توسعه پارسا
سامانه اداری بازی های آموزشی اطلاعیه ها درباره ما
اطّلاعات ثبت نام گالری تصاویر خبرنامه ارتباط با ما
تحقیقات دانش آموزی فیلم و صدا اخبار نقشه سایت
کلاس خوشنویسی دهکده فرهنگی آموزشی مقاله ها پرسش های متداول